Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

4 Stron V  < 1 2 3 4 >  
Reply to this topicStart new topic
> Czy warto być programistą?
no-name

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Jeśli praktyki offshoring-owe staną się codziennością (a to moim zdaniem jedynie kwestia czasu) to programowanie w krajach rozwiniętych będzie wyjątkowo kiepską fuchą i raczej nikt w tym zawodzie nie będzie pracował. Ot, ciężko się konkuruje z kimś, kto pracuje za miskę ryżu dziennie.
Paradoksalnie obecny wysoki popyt na programistów może ten proces przyśpieszyć.
Go to the top of the page
+Quote Post
Sedziwoj

-----

Nie wiem czemu macie jakieś pesymistyczne wizje tego co się stanie, chyba nie potraficie spojrzeć na to całościowo.
A czy warto być programistą? Ja tam nie wiem, wiem jedno uwielbiam programować, więc będę to robił.
+Quote Post
yasiek

-----

Cytat
Ot, ciężko się konkuruje z kimś, kto pracuje za miskę ryżu dziennie.
Myślisz że za tą miskę dziennie będzie pracował całe życie? Człowiek to taka cwana bestia że jak da mu się palec to od razu ciągnie całą rękę ;P

Ten post edytował yasiek 9.09.2007, 11:04:13
+Quote Post
Turgon

-----

yasiek: Po za azjatami (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)

Ten post edytował Turgon 9.09.2007, 12:30:22
+Quote Post
no-name

-----

Cytat(yasiek @ 9.09.2007, 10:03:55 ) *
Myślisz że za tą miskę dziennie będzie pracował całe życie? Człowiek to taka cwana bestia że jak da mu się palec to od razu ciągnie całą rękę ;P
Z kilkoma milionami konkurentów podobnej sytuacji (wizja głodu) cieżko konkurować i negocjować lepsze waunki.
Cytat(Sedziwoj @ 8.09.2007, 23:04:53 ) *
Ja tam nie wiem, wiem jedno uwielbiam programować, więc będę to robił.
Postawy tego typu również doprowadzą do tego, że programiści będą w przyszłości zasobem znacznie tańszym niż teraz.
+Quote Post
Sedziwoj

-----

Cytat(no-name @ 10.09.2007, 08:51:04 ) *
Postawy tego typu również doprowadzą do tego, że programiści będą w przyszłości zasobem znacznie tańszym niż teraz.

Że lubię programować, nie znaczy że nie cenię wiedzy i umiejętności które posiadam.
+Quote Post
no-name

-----

Skoro lubisz programować to znaczy że jesteś gotów wycenić swoją pracę niżej niż programista, który traktuje swój zawód czysto utylitarnie (czyli robi tylko dla kasy).
+Quote Post
php programmer

-----

Myślę, że trochę OFF Topic z tymi azjatami robicie, jak mieli by nas wygryźć
to równie dobrze wygryzą wszystkie inne nacje zawodowe, od sprzątaczek i sprzedawczyń zaczynając,
ale tak naprawdę to nie przewidywałbym jakiejś apokalipsy w tym zakresie,
poza tym cieszę się, że można za niedrogie, pieniądze, kupić fajny sprzęt, a to zasługa właśnie azji,
nawet nie zdajecie sobie sprawy ile sprzętu w waszych domach jest ich produkcji,
ostanio musiałem sprawdzić jakieś numery na swoim nadajniku neostrady,
a tam pod tymi numerami "Made in China"

Ten post edytował php programmer 10.09.2007, 09:02:07
+Quote Post
sp_

-----

Już się wypowiedziałem na stronie źródłowej, ale powtórże jeszcze tutaj. Trzeba ludziom zacząć uświadamiać różnicę między aplikacją licealisty, a aplikacją profesjonalisty. Z tym, że najpierw trzeba być profesjonalistą (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
Sedziwoj

-----

Cytat(no-name @ 10.09.2007, 09:33:36 ) *
Skoro lubisz programować to znaczy że jesteś gotów wycenić swoją pracę niżej niż programista, który traktuje swój zawód czysto utylitarnie (czyli robi tylko dla kasy).

Ciekawe założenia, ale wyssane z palca.
Co prawda mam dość dziwne podejście do tematu zarobku, ale nie zmienia to że nie mam zamiaru pracować za grosze. Skoro ktoś nie będzie chciał mi płacić za to co umiem, to znaczy że mnie nie potrzebuje i poszukam tam gdzie będę ceniony.
Mogę nawet ostatecznie rowy kopać jeśli będą mnie cenić, a programować mogę w domu, to nie jest coś co wymaga jakiś specjalnych narzędzi, choć fajnie jest pracować przy ciekawych projektach.
+Quote Post
no-name

-----

Cytat(php programmer @ 10.09.2007, 07:56:26 ) *
to równie dobrze wygryzą wszystkie inne nacje zawodowe, od sprzątaczek i sprzedawczyń zaczynając,

sprzątaczka i sprzedawczyni raczej nie są w stanie pracować zdalnie. Stąd ich praca w przyszłości może być o wiele więcej warta niż Twoja.

Cytat(sp_ @ 10.09.2007, 08:26:14 ) *
Trzeba ludziom zacząć uświadamiać różnicę między aplikacją licealisty, a aplikacją profesjonalisty.

A skąd wnosisz że hindusi, tudzież chińczycy nie mogą być profesjonalistami? Widmo głodu potrafi świetnie motywować do nauki (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Cytat(Sedziwoj @ 10.09.2007, 08:29:35 ) *
Mogę nawet ostatecznie rowy kopać jeśli będą mnie cenić, a programować mogę w domu.

Skoro lubisz programować bardziej niż kopać rowy to oznacza że w razie konieczności będziesz programował za stawkę kopacza rowów.

Cytat(Sedziwoj @ 10.09.2007, 08:29:35 ) *
poszukam tam gdzie będę ceniony.

Ależ będziesz ceniony! Tyle że w odniesieniu do realiów zarobkowych w krajach trzeciego świata.

Ten post edytował no-name 10.09.2007, 10:31:03
+Quote Post
Cysiaczek

Grupa: Moderatorzy

Cytat
Skoro lubisz programować bardziej niż kopać rowy to oznacza że w razie konieczności będziesz programował za stawkę kopacza rowów.

Ja podchdze do tego tak:
Prędzej pójdę kopać rowy, tudzież do Biedronki, niż oddam umiejętości poniżej pewnego poziomu finansowego i poziomu zadowolenia z wykonywanej pracy.
+Quote Post
php programmer

-----

Cytat
sprzątaczka i sprzedawczyni raczej nie są w stanie pracować zdalnie.
Stąd ich praca w przyszłości może być o wiele więcej warta niż Twoja.

Programista w praktyce też nie jest w stanie pracować zdalnie,
żadna porządna firma nie chce zatrudniać programistów na odległość,
praca zespołu programistów polega na ścisłej współpracy
i nie wszystko da się załatwić lub wytłumaczyć przez neta,

poza tym, aby zmniejszyć ryzyko włamania z zewnątrz
firmy administracyjnie blokują dostęp do systemów, na których pracują ich programiści
tak aby były można było na nich pracować tylko w siedzibie firmy

Ten post edytował php programmer 10.09.2007, 11:05:33
+Quote Post
mike

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Cytat(php programmer @ 10.09.2007, 11:55:34 ) *
Programista w praktyce też nie jest w stanie pracować zdalnie,
żadna porządna firma nie chce zatrudniać programistów na odległość,
praca zespołu programistów polega na ścisłej współpracy
i nie wszystko da się załatwić lub wytłumaczyć przez neta,
A co w sytuacji kiedy Twoja porządna firma zleca ryżojadom w ilości 50 zrobienie softu na potrzeba ogromnego projektu poważnej firmy?
Zespół nadal pracuje razem a firma dostaje komponent od zdalnych ryżojadów.

Mało twórczo kombinujesz (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
+Quote Post
Anke

-----

Bardzo dziwny temat (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/blinksmiley.gif) . Bo co niby znaczy "warto"? Według mnie "warto" nie jest równoznaczne z "opłaca się". Warto być programistą chociażby z tego względu, że się to lubi robić.

Druga sprawa w przytoczonym atrykule jest mowa tylko o programistach php, a w temacie o programistach w ogóle. Znajomość samego php, to trochę za mało, żeby uważać się za programistę. Dla programisty język nie ma dużego znaczenia, ponieważ składnię jest w stanie przyswoić bardzo szybko, tylko że zawód programisty jest związany z dużo szerszą dziedziną - inżynierią oprogramowania czy metodologią wytwarzania oprogramowania.

Prawdę mówiąc klepać kod za pieniądzę, to ja mam zamiar przez studia i może z 2-3 lata po. Później mierzę raczej w pracę na stanowisku projektanta systemów. Dlatego nie boję się taniej konkurencji w postaci licealistów, studentów czy przybyszy ze wschodu.

A jeżeli ktoś swoją przyszłość wiąże tylko z klepaniem kodu w php, to bardzo się ogranicza, bo php jest na tyle prosty, że po dwóch latach pracy w nim nie uczysz się niczego nowego.
+Quote Post
no-name

-----

Cytat(Cysiaczek @ 10.09.2007, 09:37:07 ) *
Ja podchdze do tego tak:Prędzej pójdę kopać rowy, tudzież do Biedronki, niż oddam umiejętości poniżej pewnego poziomu finansowego i poziomu zadowolenia z wykonywanej pracy.
Ale jako pasjonat nadal będziesz tworzył i udostępniał programy (na GPL-u czy innej lewackiej licencji (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) ). Za darmo. Co dodatkowo obniży stawki programistów (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Cytat(php programmer @ 10.09.2007, 09:55:34 ) *
Programista w praktyce też nie jest w stanie pracować zdalnie,żadna porządna firma nie chce zatrudniać programistów na odległość,
Ale grupa programistów (czytaj: hindusta firma) już takiego obrzydzenia nie budzi (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) I chyba trudno znaleźć dużą firmę, która nie outsource-uje w ten sposób znacznej części swoich projektów.
Cytat(php programmer @ 10.09.2007, 09:55:34 ) *
nie wszystko da się załatwić lub wytłumaczyć przez neta
Czego konkretnie nie można wytlumaczyć podczas (powiedzmy videokonferencji) i zrealizować przy pomocy dedykowanych narzędzi (wezmy chocby taki Visual Studio Team System)? Myślę że główną przeszkodą są tu kwestie psychologiczne. Po prostu brak jest wypracowanych modeli prowadzenia takich (zdalnych) projektów. Wcześniej czy później to się zmieni i... wszystkie programistyczne posadki przeniosą się do ciepłych krajów w ciągu paru miesięcy.
Cytat(Anke @ 10.09.2007, 10:12:40 ) *
Prawdę mówiąc klepać kod za pieniądzę, to ja mam zamiar przez studia i może z 2-3 lata po. Później mierzę raczej w pracę na stanowisku projektanta systemów.
Więc po co w ogóle chcesz klepać? Nie lepiej od razu skoncentrować się na inzynierii oprogramowania? W ostatnich latach wizerunek tej dziedziny znacznie sie zmienil i obecnie na rynku doskonale radza sobie analitycy, ktorzy nigdy nie programowali, nie programuja i nigdy nie beda...
+Quote Post
php programmer

-----

Cytat
wszystkie programistyczne posadki przeniosą się do ciepłych krajów w ciągu paru miesięcy.

jasne, może jeszcze w ciągu paru dni, a co niby się zmieni wciągu tych kilku miesięcy,
jak by to się miało stać to już by się stało, chciałem zauważyć, że Azja istnieje od dawna.

Cytat
A co w sytuacji kiedy Twoja porządna firma zleca ryżojadom w ilości 50 zrobienie
softu na potrzeba ogromnego projektu poważnej firmy?
Zespół nadal pracuje razem a firma dostaje komponent od zdalnych ryżojadów.

Jeśli to moja Firma to tym lepiej, bo za pół darmo dostaje narzędzie dla swoich programistów,
nie będzie szukała oszczędności na swoich pracownikach, bo już znalazła je w Azji,

Ten post edytował php programmer 10.09.2007, 11:37:21
+Quote Post
NuLL

-----

[OT]Czesc zdan w tym watku to jest tak wyssana z palca ze az nie chce sie tego czytac...[/OT]
+Quote Post
Cysiaczek

Grupa: Moderatorzy

Cytat
Ale jako pasjonat nadal będziesz tworzył i udostępniał programy (na GPL-u czy innej lewackiej licencji smile.gif). Za darmo. Co dodatkowo obniży stawki programistów smile.gif

Nie bardzo rozumiem... dlaczego miałbym zaniżać komuś stawki? Czym? Podejrzewam, że support dla wielu GPL'owych aplikacji daje chleb niejednemu. Od kiedy GPL jest lewackie?
+Quote Post
no-name

-----

Cytat(php programmer @ 10.09.2007, 10:23:13 ) *
Azja istnieje od dawna.

Tak samo jak technologie wspomagające pracę zdalną. Dlatego gdy zostaną przełamane bariery organizacjyjne (wypracowanie skutecznych modeli rekrutacji i pracy zdalnej) i psychologiczne (myślę że to główna przeszkoda), to wszystko pójdzie gładko i szybko. Zauważ że wiele technologii i rozwiązań w zakresie organizacji pracy leżało odłogiem przez wiele lat. Niemniej można zauważyć, że od momentu osiągnięcia pewnej "masy krytycznej" tempo ich upowszechniania przyjmowało zawrotne prędkości.
Tak było z komputerami osobistymi, Windows-em, Internetem i myślę że to samo stanie się z pracą zdalną.
Cytat(NuLL @ 10.09.2007, 10:26:22 ) *
Jeśli to moja Firma to tym lepiej, bo za pół darmo dostaje narzędzie dla swoich programistów, nie będzie szukała oszczędności na swoich pracownikach, bo już znalazła je w Azji

Mały szczegół. PO CO jej programiści, którzy mogą zrobić dokładnie to samo co Azjaci?
Cytat(NuLL @ 10.09.2007, 10:26:22 ) *
[OT]Czesc zdan w tym watku to jest tak wyssana z palca ze az nie chce sie tego czytac...[/OT]

Zaiste mistrz ciętej riposty (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Może jakiś szczegół?
Cytat(Cysiaczek @ 10.09.2007, 10:29:34 ) *
Nie bardzo rozumiem... dlaczego miałbym zaniżać komuś stawki? Czym? Podejrzewam, że support dla wielu GPL'owych aplikacji daje chleb niejednemu.

Tym, którzy napiszą taki sam soft jak Ty i będą chcieli go sprzedać. W chwili obecnej rzeczywiście wygląda na to, że Open-Source (albo inne Wolne Oprogramowanie- jak zwał, tak zwał) napędza zapotrzebowanie na dobra i suługi będące wartością dodaną. Niemniej jednak tak będzie tylko do momentu w którym informatyka będzie się rozwijać w sposób liniowy. A to raczej niemożliwe.
Cytat(Cysiaczek @ 10.09.2007, 10:29:34 ) *
Od kiedy GPL jest lewackie?

od zawsze (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Toż to komunizm w czystej formie. Nie zauważyłeś? Jak nie, to poczytaj..

Ten post edytował no-name 10.09.2007, 12:12:03
+Quote Post

4 Stron V  < 1 2 3 4 >
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 8.01.2026 - 13:57